星球国际娱乐

南京云逸都薈花園 | 羅朗景觀

南京,一座高速發展的新興城市,隨著都市化的不斷推進,人們不再僅限于著眼對過往的回望,而是把關注點更多的放在了眼下的生活,如何運用有限的空間,提升居民的生活品質,同時又平衡商業與社區的關系?成為了羅朗設計師眼中新的議題。

如今的南京,有著豐厚的歷史遺跡,同時城市發展中的精致化與現代化,又貫穿著古今...


Nanjing, a fast-growing  city, with the continuous advancement of urbanization, people are not only limited to looking back at the past, but also  focus  more on the current life. How to use limited space, to improve the quality of life of residents while balancing the relationship between business and the community?It became a new topic in the eyes of Laurent designers.

 

Today's Nanjing has rich historical relics,at the same time, the refinement and modernization in urban development also run through the past and the present.


640.webp.jpg


地塊位于南京市江寧區,毗鄰東山城市生活板塊、百家湖綜合發展板塊、九龍湖綜合發展板塊,屬于開發價值較高的核心地段。地塊位于江寧區,可達性較好。車行主要通過雙龍大道轉竹山路、天印大道進入。地鐵可以通過1號線天印大道站,到達基地附近。設計中需要解決的主要矛盾是:在喧鬧與車水馬龍的地段,營造出具有良好使用價值和精致感的空間。


The site is located in Jiangning district, Nanjing.adjacent to the Dongshan urban life section and the Baijiahu comprehensive development section. Jiulong Lake Comprehensive Development Sector belongs to the core area with high development value. The site is located in Jiangning District and has good accessibility. The traffic mainly enters from Shuanglong Road to Zhushan Road and Tianyin Avenue. The subway can pass through the Tianyin Avenue Station on Line 1 and arrives near the site. The main conflicts that need to be solved in the design are to create a space of good use value and exquisiteness in the noisy and busy areas.


640.webp (1).jpg

640.webp (2).jpg

項目概念 PROJECT CONCEPT


在設計初期,設計師在選擇開放空間還是封閉空間上產生了歧義,既要滿足售樓區的商業要求,又要滿足居民近在咫尺能夠休憩娛樂的公園屬性需求。最終設計師將這兩種形式結合起來相互融合,從整體上看室內和室外的空間分布,呈現視覺上的咬合關系,在功能上也順應了不同人群的需求。


在設計中提出了一個疑問:“如何以新的規劃設計理念,打破人群對于社區品質的慣性思維?”定位于打造更生態、更舒適、更自由的生活場景,給每一位體驗者創造出獨一無二的Soft-Life柔軟生活。Social(社交):有高端的商業配套和社區中心,Oxygen(有氧):有林蔭大道街角公園還有分層的垃圾處理裝置,Freedom(自由):休閑漫步道與四通八達的地鐵高速,Technology(智慧):便捷的人工服務功能。


In the early stage of design, designers have different opinions on choosing open space or closed space. Space should not only meet the commercial requirements of the sales area but also to meet the needs of residents living close to the park. In the end, the designers combine these two forms. From the overall perspective, the spatial distribution of indoor and outdoor presents a visual occlusion relationship, and functionally conforms to the needs of different groups of people.


In the design, a question was raised: “How to break the public’s inertia thinking about community quality with new planning and design concepts?” We navigated a more ecological, more comfortable and free life scene, creating a unique Soft-Life for each experiencer.Social: High-end commercial complex and community center,Oxygen (aerobic): pocket park with green allee and a separated garbage disposal facility,Freedom (free): leisure walkway and high-speed subway expressway,Technology (Wisdom): Convenient human service function.

640.webp (3).jpg

640.webp (4).jpg

空間探索 SPACE EXPLORATION


在第一次的方向探索中我們設想將場地設計成全開放的空間形式,結合紅線外的綠地空間,以幾何形體的草丘作為視覺塑造元素,功能上主要服務于周圍的居民和休憩的行人,為客戶展現未來商業街區的運作形態。


In the first direction exploration, we envisioned to design the site into a fully open space, combining the green space outside the property line and taking the geometric grassy hills as a visual shaping element. The grassy hills mainly serve the surrounding residents and the pedestrians, showing customers the future operation of the commercial district.


▼方案探索DIRECTION 1

640.webp (5).jpg

基于以強營銷為目標的第二個方向是將場地規劃成全封閉式的環境,將內外基本隔絕開來,形成傳統閉合式的銷售空間,主要服務于參觀與購房的潛在客戶。


The second direction based on strong marketing purpose is to plan the site into a fully enclosed environment, which isolates inside and outside, forming a traditional closed sales space to mainly serving potential customers who visit and purchase houses.


▼方案探索DIRECTION2

640.webp (6).jpg

提升社區生活品質的同時,以綠色生態的景觀氛圍為依托,提升住宅區本身的鄰里交互。設計初始便筑起一個兼容并蓄的架構,以對人的思考為本源,構建一個C+無限智慧社區。在功能上兼顧營銷需求,與企業形象提升,增強社會效應。


With the improvement of the quality of life in the community, the project relies on the green ecological landscape atmosphere and enhances the neighborhood interaction of the residential area. At the beginning of the design, the inclusive architecture was built to build a C+ infinitely intelligent community based on people’s thinking. In terms of function, it also takes into account marketing needs and enhances the corporation’s image and social effects.


▼最終景觀平面FINAL DESIGN PLANE

640.webp (7).jpg

▼空間推演 Spatial deduction


640.webp (8).jpg

主入口空間 MAIN ENTRANCE SPACE


以園為屏,以林為界,強調儀式感、互動性、場所感的營造。使用云逸都薈的葉形LOGO,在入口空間結合水景強調品牌形象,在鏡面水景中加入金屬線條和燈帶,使夜景更加豐富。


The design takes the garden as the screen and the forest as the boundary to emphasize the sense of ritual, interaction and sense of place. The leaf-shaped logo combining with the waterscape emphasizes the brand image in the entrance space. Metal lines and strips in the mirror waterscape also enrich the night scene.


640.webp (9).jpg

640.webp (10).jpg

640.webp (11).jpg

▼薄水景細節 Thin waterscape details 

640.webp (12).jpg

兒童活動空間 CHILDREN’S ACTIVITY SPACE


延續景觀整體空間模塊,進一步延伸了C+無限社區的設計理念,選取色彩較溫潤的方正鋪裝組合。以“森語 · 飛鳥樂園”為兒童區主題,還根據兒童不同年齡段設計不同的游玩設施,將場地和功能完美結合。


We continue the overall spatial module of the landscape, further, extend the design concept of the C+ Infinite Community, and selects a grid pavement combination with a warmer color. With the theme of “Children and Birds Paradise” in children’s playgrounds, we also design different play facilities according to different ages of children to combine the site characters and functions.


▼充滿精致小細節的街頭logo組合The combination of logo along the street is full of delicate details 

640.webp (13).jpg

640.webp (14).jpg

▼沿街景觀視線 View along the street 

640.webp (15).jpg

640.webp (16).jpg

▼社區商業沿街兒童游戲空間 Children’s play space along the street

640.webp (17).jpg

640.webp (18).jpg


▼從人行道看兒童游戲區 View the children’s play area from the sidewalk 

640.webp (19).jpg

▼多層次的體塊綠化 Multi-level greening of the volume 

640.webp (20).jpg

洽談空間 NEGOTIATION SPACE


室內與室外設有不同的交流洽談空間,多變的小尺度空間組合融入豐富的功能活動,遞進式的公共空間交流場所設計,讓交流與共享成為日常生活中的一種基調。


There are different communication and negotiation spaces in indoor and outdoor spaces. The varied small-scale space combination is integrated into rich functional activities. The design of progressive public communication spaces makes communication and sharing become a keynote in daily life.


640.webp (21).jpg

640.webp (22).jpg

在植物的選擇上,以亮葉灌木搭配花卉草本植物為主。給前來參觀的游人一方幽香而閑適的區域,在這里聞著花香,感受著自然的撫慰,體驗陽光和雨露。雖然花鏡的花期時間和原本預估的開放時間有出入,但最終的效果沒有太大區別。


In the selection of plants, the bright leaf shrubs match the flowering herbs to create a quiet and relaxing area for visitors, smelling the flowers, feeling a natural comfort, and experiencing the sun and rain. Although the flowering time of the plants is different from the originally estimated opening time, the final effect is not much different.


640.webp (23).jpg

640.webp (24).jpg


城市中很多老舊城區缺少室外公共座椅、種植池及夜晚照明等服務設施,城市也缺少給予人們圍合交流的開放空間。所以我們在設計中增添了很多座椅和景墻,與種植池綠化相結合,形成多種形式的組合模式和圍合空間。


Many old urban areas in the city lack services such as outdoor public seats, planting beds and night lighting The city lacks open space for people to gather and communicate. Therefore, we have added a lot of seats and walls in the design, combined with the planting beds to form a variety of forms of combination and enclosed spaces.


▼沿街開放的室外家具 Outdoor furniture along the street

640.webp (25).jpg

640.webp (26).jpg

640.webp (27).jpg

640.webp (28).jpg

640.webp (29).jpg

640.webp (30).jpg

▼熱熔玻璃細節 Details of the glass

640.webp (31).jpg

▼夜景 Night view 

640.webp (32).jpg


本次項目中入口葉形水景雕塑是項目的一大亮點,在落地施工的過程中,我們對玻璃堆砌的工藝進行了深入的研究,通過制作各種小樣模型來驗證我們想要達到的效果。水景元素的表現形式,是將云逸都薈的logo運用其中,找尋合適的材料拼合成樹葉的形狀,夜間埋地燈的暖光打在由玻璃組成的葉面上,折射出通透而幽靜的光,帶給戲水的人一絲清涼。


In the design and selection of the lightings, the design team works with the manufacturers closely to choose materials and styles. How to achieve the desired effect in the design drawings? After many times of overturning and scrutiny, the lightings were finally selected and used in the real scene.

640.webp (33).jpg

640.webp (34).jpg

640.webp (35).jpg

640.webp (36).jpg

640.webp (37).jpg

640.webp (38).jpg

▼葉形水景雕塑夜景 Leaf shaped water sculpture night view 

640.webp (39).jpg

640.webp (40).jpg

640.webp (41).jpg

項目名稱:云逸都薈花園
開發單位:南京萬科企業有限公司
項目地址:江蘇省南京市江寧區科建路699號
建成時間:2019.09.30
設計面積:3895㎡
景觀設計:LAURENT羅朗景觀
施工單位:江蘇百綠園林景觀工程有限公司
攝影師:徐喆、潘瑩星


Project name: Yun Yi Du Hui Garden
Developer: VANKE
Project address:Jiangsu, nanjing, China
Set up time: 2019.09.30
Design area: 3895㎡
Landscape design: LAURENT
Construction unit:Jiangsu bailv garden landscape engineering co. LTD
Photographer: xu zhe, pan yingxing


項目概況
  • 手機掃碼分享
   |      |        |